Categorieën
Knijpworst
Het is de bedoeling dat de inhoud van de worst zacht blijft. Als je het kontje van de worst eraf snijdt, kan de inhoud eruit geknepen worden, recht op het brood. In België zijn we dat niet echt gewoon, maar in Duitsland zie je vaker van die knijpworsten, maar daar is het meestal van een gerookte leverinhoud.
 
Ik moest nog net de brandweer niet bellen! Nooit heb ik een pittiger worst geproefd uit een Europese traditie
Tot zover de theorie. Ik sneed het kontje van de worst, kneep erop en er gebeurde helemaal niets. Was zij te lang gerijpt en gedroogd? Misschien. Of zijn alle ‘nduje niet gelijk? Deze was van het merk San Marco. Ik sneed er dan ook gewoon een sneetje af en proefde. Ik moest nog net de brandweer niet bellen! Nooit heb ik een pittiger worst geproefd uit een Europese traditie. Wel lekker en een prachtexcuus om haar met iets vochtig na te spoelen.

De ‘nduja zou ook verkrijgbaar zijn als louter inhoud, dus zonder worstverpakking, in doosjes, zeg maar. Behalve op brood kan ze ook door de pasta en in sausen. Smakelijk.

Rechtstreeks uit Spilinga in Calabria komt deze verse smeerbare pittige salami. Niet in een potje, maar echt vers in een worstvel, zonder kunstmatige toevoegingen. 
"nduja is een mengsel van vers varkensvlees, vet, zout en pittige peperoncino. Soms gerookt, soms niet. Een (soms heel) pikante smaakexplosie.

De 'Nduja Het is een heel oude manier om vlees te conserveren in warme klimaten. Eigenlijk betekent het woord zoveel als "gevuld", en dat is ook wat het is: een worstvel gevuld met fijngemalen vlees, zout en peperoncini.

De allereerste keer dat ik 'nduia proefte was in de kelder van een bevriend Italiaans restaurant in Amsterdam. Er waren een paar Calabrezen op bezoek, en die hadden wat dingen meegenomen voor de reis naar Nederland. Er werd een stuk brood in stukken getrokken, en iemand haalde met een vork de inhoud uit een wat bedenkelijk uitziende worst. Maar toen ik het eenmaal proefte was ik direct verkocht. Wat een smaakavontuur!


Ondertussen is 'nduja een vaste aanwezige in de keuken geworden. Fantastisch in een pasta saus, zo op brood of op een pizza margherita. Maar ook erg lekker om een tomatensaus meer pit te geven, en zelfs bij gegrild vlees kan het een pittige toets geven. 

Nduja kan heel heet zijn. Ligt aan de soorten pepers die er gebruikt zijn. Soms wordt hij ook met geroosterde paprika gemaakt. Maar naast varkensvlees, knoflook, peper en zout  zit er niks in. ook geen conserveermiddelen of kleurstoffen.  

| Meer

Foto('s):
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 11,50
Aantal: Bestellen
Nieuwsbrief
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.